Az egyik legismertebb, nagy méretű, talajlakó madárpók, amely hatalmas étvágyáról is híres. Díszes megjelenésével azonnal belopja magát az ember szívébe.

Eredeti élőhely: Életmód: Hőmérséklet:
Brazília Talajlakó 23-28C
Nedvesség:Testméret:Viselkedés:
Nedvességkedvelő Nagy Átlagos
Terrárium mérete: Kiejtés: Hallgasd meg:
Fekvő, 30x30cm Akantoszkuria genikuláta

A faj eredeti élőhelye Brazíliában található, Rondônia államban. Talajlakó életmódot folytat, általában bújkál kövek alatt, üregekben, kiszáradt és élő fák odvaiban. Terráriumi körülmények között szinte állandóan elöl tartózkodik és folyamatosan látható.

Szobahőmérsékleten és kicsit afelett (23-28C) jól érzi magát. Nagyobb növendék és ivarérett egyedeknél ajánlott itató használata, és a talaj legalább 1/3-nak nedvesen tartása.

Az 1 vedléses állat mérete nagyon kicsi, kb gyufaszál fej méretű, színe barna. Nemtől függetlenül, kb 2 cm testmérettől kezdve fekete alapszínű, fehér csíkos lábú és utóteste piros, erősen irritáló szőrrel van borítva. A ivarérett egyedek között nincs színbéli eltérés. Az idősebb felnőtt egyedek testmérete elérheti akár a 10 cm-t is, a kinyújtott lábfesztávolsága akár 20 cm-nél is nagyobb lehet! Gyorsan fejlődő állat, nagy méretű utótesttel. Az ivarérett kort általában 2,5-3 évesen éri el átlagos tartási körülmények mellett.

Viselkedése átlagos, viszont az étvágya szinte csillapíthatatlan. Ezért érdemes rá felkészülni, hogy hajlamos jóval több eleségállatot elfogyasztani, mint sok más madárpók és néha-néha a csipeszre, itatáskor a vízsugárra vagy más terráriumi matatásra is odacsaphat. A hatalmas étvágyának és merészségének köszönhetően akár nála jóval nagyobb eleségállatra is ráugrik. Az egérrel vagy patkánnyal való etetést gyakran lehet látni interneten fellelhető videókban, azonban semmilyen formában nem ajánlom. A kajamaradékot nem egy sarokba dobja, mint a legtöbb faj, hanem széthagyja a terrárium minden szegletében. Az utótestén található irritáló szőrt is előszeretettel rúgja zargatás esetén, amely igen kellemetlen viszketést okozhat.

Sokan úgy gondolják, hogy a nagy étvágya miatt nem való első póknak. Ezt meg kell, hogy cáfoljam, hiszen megfelelő odafigyelés mellett könnyen tartható, továbbá nagyon élvezetes nézni, ahogy határozottan és eszméletlen sebességgel levadássza a neki bedobott eleségállatot. Ráadásul gyorsan nő!

A felnőtt példány egy 30x30cm méretű, fekvő tájolású, giotin ajtóval ellátott terráriumban tartható. Bujkálóval, testénél nem nagyobb itatóval és egyéb apró tereptárggyal berendezett helyen bőségesen elfér és jól érzi magát. 5-10cm talajvastagság ajánlott, mert szeret rendezkedni. A tapasztalatom az, hogy a növényeket általában felaprítja, így mohán, leveleken és kisebb faágakon vagy parafán kívül más növényt nem érdemes betenni neki.

Ritkán sző, ezért ne készüljünk fehér és teljesen behálózott terráriumra! Általában csak vedlés előtt készít hálót. Az ivarérett nőstények néha vastagabb jelzőhálót feszítenek ki.

Magyarországon könnyen beszerezhető. Nagyon elterjedt, népszerű és nem drága állat.

A hobbisták és tenyésztők általában minden évben szaporítják. A kokonrakást követően legalább 100 nap kell a petéknek, hogy elérjék az egy vedléses kort. Egy sikeres szaporulatban átlagosan 1000-1500 db, de akár 2000 db kispók is lehet.

World Spider Catalog hivatkozás